Sirkus Joola

Sirkus saapuu kaupunkiin

Sirkus saapuu kaupunkiin on satu, johon lapset voivat osallistua. Lapsilla on rummut tai rytmikapulat, mitä he käyttävät sadun eri osioissa. Alku- ja loppulauluksi voidaan valita jokin sirkusaiheinen laulu, millä tuokio saadaan alkuun ja ympyrä sulkeutumaan. Tarinan tehnyt Samuli Ranta.

Alkulaulu

Sirkus on saapunut kaupunkiin. Kaikki sirkuksen henkilöt nousevat pois kiireen vilkkaan sirkusrekan kyydistä ja alkavat purkaa autoa. Nyt on kiire, nimittäin huomenna on näytös ja sirkusteltta pitää saada pystyyn. Pellet juoksevat rekan perälle hakemaan telttatarvikkeita, tirehtööri hakee tukkikeppejä telttaan ja voimamies hakee moukarit joilla hakataan kiilat maahan.

Aluksi teltta levitetään suurelle urheilukentälle, mihin teltta mahtuu pystyyn. Kaikki alkavat yhdessä nostamaan keskisalkoa pystyyn. Voimamiehen tehtäväksi jää yksin pidellä keskisalkoa pystyssä, sillä aikaa kun muut hakkaavat kiilat maahan, millä teltta pysyy pystyssä. Pellet ottavat ensimmäisen kiilan ja lyövät sitä. Mitään ei tapahdu. He lyövät uudestaan. Vieläkään ei tapahdu mitään. He lyövät kolmannen kerran. Kiila ei hievahdakkaan. Tirehtööri näkee pellejen touhun ja sanoo ”Pelle HOI, se on kumivasara. Yrittäkääpäs tällä uudemman kerran”, tirehtööri nauraa ja menee omalle kiilalleen. Pellet ja tirehtööri hakkaavat yhtäaikaa kiiloja maahan.

Moukareiden kalketta

Teltta nousee pystyyn ja siitä tulikin komea ilmestys. Vielä lippu pitäisi saada teltan huipulle ja siihen tarvitaan norsun apua. Norsu ottaa yhden pellen kärsällään kiinni ja nostaa hänet lipputangon läheisyyteen, jotta pelle voi ripustaa lipun kiinni.

”Nyt on aika mennä viimeistelemään vuoronumerot ja sen jälkeen on aika mennä nukkumaan. Huomenna on tärkeä päivä.” Tirehtööri sanoo apulaisilleen, sillä huomenna on esitysten aika.

Sirkuksen tervetulomusiikki

”Tervetuloa Sirkus Joolaan” Huutaa tirehtööri voimakkaalla äänellä yleisön täyttämässä sirkusteltassa. Tirehtöörin takana kiertävät klovnit pelleilemässä, norsu esittelemässä itseään, voimamies vilkuttaa iloisesti ja leijona ylväänä röyhistää rintaansa. ”Tänään saatte kokea mahtavan näytöksen. Ensimmäisenä minun on kunnia esitellä teillä, maailman taitavin norsu Huisi!”, tirehtööri huutaa, kun samaan aikaan muut ovat menneet piiloon sirkusteltan helmojen uumeniin, lukuunottamatta Huisia. Huisi aloittaa oman esityksen nappaamalla kärsällä tirehtöörin selkäänsä. Tirehtööri pitelee hatustaan kiinni ettei tipahtaisi alas. Sitten tirehtööri antaa käskyjä Huisille. ”Huisi, mitä on kaksi plus kaksi?”

Huisi tömistää suurilla jaloillaan neljä kertaa. Töm, Töm, Töm,Töm

”Ahaa, entäpä paljon on kaksi plus viisi”

Huisi tömistää jaloillaan seitsemän kertaa. Töm, Töm, Töm, Töm, Töm, Töm, Töm

”Aivan oikein. Mutta tiedätkö paljon on kymmenen miinus kymmenen?”

Huisi ei tömistä ollenkaan, sillä kymmenen miinus kymmenen on nolla. Seuraavaksi Huisi istahtaa maahan, jotta tirehtööri pääsee alas hänen selästään. Sitten Huisi kellahtaa kyljelleen ja vilkuttaa iloisesti etujalallaan yleisölle. Sitten, hän ottaa vettä kärsällään, vieressä olevasta suuresta vesisaavista ja ruiskuttaa vedet suoraan ylöspäin, siten että kärsästä nousee suuri suihkulähde. Kaikki alkavat hurraamaan Huisille ja hän astelee tyytyväisenä sirkuksen verhojen taakse. Samalla sieltä asuu esiin voimamies.

”Täällä teille on maailman vahvin mies”, huutaa tirehtööri. Viiksekäs lihaskimppu ottaa rautatankon käteen ja alkaa väännellä sitä.

Rauhallista rummutusta – seuraavan kappaleen yli

Katsojat tuumailet ihmeissään, että mitä tuosta oikein syntyy. Voimamies vääntelee tankoa vielä hetken ja näyttää teoksensa sitten yleisölle. ”Se on joutsen”, joku katsomosta huutaa. Voimamies oli vääntänyt rautatangon ihan joutsenen näköiseksi.

”Aplodit suurelle Borikselle” huutaa tirehtööri ja yleisö alkaa taputtamaan voimakkaasti käsiään. ”Seuraavaksi vauhtiin pääsevät pellet” ja samalla pellet juoksevat teltan helmojen alta sirkusareenalle. Samalla ne tekevät voltteja. Yksi pelleistä heittää kakun suoraan toisen pellen naamaan, mutta hyvänä kaverina pesee kuitenkin ystävänsä painepesurilla. Sitten alkaa pellejen suuri numero. Yksi pelleistä alkaa kiipeämään pitkin keskitolppaa kattoa kohti. Sirkusteltan katon läheisyydessä, noin kymmenen metrin korkeudessa, on ponnistuslauta ja sen alapuolella suuri vesiastia, johon pellen olisi tarkoitus hypätä. Pelle sitoo vielä silmänsä ja alkaa valmistautumaan hyppyyn.

Tasaista rummutusta

Muut pellet huomaavat yhtäkkiä, että vesiastia on tyhjä. Norsun kutale oli käyttänyt kaiken veen omassa näytöksessään. Nyt on kiire.

Rummutus kiihtyy

Pellet huutavat kaikki kiireen vilkkaan apuun. Ylhäällä tornissa oleva pelle ei kuule mitään, vaan on hyvässä uskossa, että vesiastia on täynnä.

Rummutus kiihtyy

Pellet, voimamies, tirehtööri ja norsu kantavat kaikki kovalla vauhdilla vettä kohti vesiastiaa. Samalla pelle on jo hypännyt tornista.

Rummutetaan niin nopeasti kuin pystyy

Vesi ehditään heittää astiaan juuri viime tipassa, ennen kuin pelle ehtii sukeltamaan astiaan. Kaikki katsovat jännittyneinä mitä tapahtui. Kohta astiasta nousee märkä, mutta hymyilevä pelle.

Kaikki katsojat nousevat seisomaan ja antavat raikuvat aplodit.

Tirehtööri kääntyy katsojiin päin ja hän kailottaa voimakkaalla mahtipontisella äänellä ”Tässä oli suuren Sirkus Joolan näytös! Kiitos kaikille, että tulitte katsomaan meidän suurta esitystä!”

Loppulaulu

Mainokset
Avainsanat: , ,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: