Pienen pieni poika ja veden arvoitus

Pienen pieni poika tutkimassa vettä
Lähteet: Brenda Walpole (1989). Galileo – koululaisen tiedesarja : Vesi

Olipa kerran pienen pieni poika. Jolla oli pienet kädet, pieni nenä ja pieni suu. Pienellä pojalla oli yhteensä kolme ystävää, jotka pieni poika oli saanut leikkiessään puistossa. Pienellä pojalla oli kuitenkin tällä kertaa pieni ongelma, kun hänen pieniin aivoihin ei mahtunut ajatus, kuinka vesi voi olla niin monimuotoinen aine, kuin hänelle on kerrottu.

Ensimmäinen pienen pojan ystävistä sanoi hänelle, että vettä voi nostaa lasin avulla. No pieni poika sanoi tähän, että ”Totta kai voi, vesilasillahan juodaankin vettä”. Mutta, ystävä sanoikin, ”Minäpäs tein sen siten, että vesilasin suu oli alaspäin”.

Pienen pieni poika on hämillään, ”Kuinka se on mahdollista?”

Kohota vettä lasissa s.14

Pienen pieni poika aloittaa seuraavan ongelman parissa. Seuraava ongelma koskeekin veden kuljettamista. Pienen pojan toinen ystävä sanoi, ”Kerran kaadoin vettä, siten että vesikannu oli ainakin näin kaukana lasista” ystävä kertoi ja levitti kätensä niin pitkäksi kuin mahdollista. Pienen pieni poika sanoi ”Eihän se ole mikään ihme, olen minäkin kaatanut vettä lasiin tosi korkealtakin”, johon ystävä tokaisikin, ”Mutta minä en puhukaan korkeudesta!” ja vinkkasi samalla silmää.

Pienen pieni poika on hämillään, ”Kuinka se on mahdollista?”

Kaada vettä narua pitkin s.20

Pienen pieni poika hyräilee tyytyväisenä, kun ratkaisi tämänkin pulman. Kuitenkin hänellä on vielä yksi suuri pulma ratkaisematta. Kolmas hänen ystävistään kertoi hänelle vieläkin hankalamman arvoituksen. Kolmas kavereista sanoi näin ”No mutta minäpä nostin kerran jääpalan vesilasista käyttämällä vain yhtä tulitikkua apuna”. Johon pienen pieni poika vastasi ”Eihän se ole ongelma, laitetaan tulitikku vain sinne alle ja heilautetaan nopeasti sitä näin”, mutta pojan ystävä tokaisi siihen ”Kokeileppa ratkaista tämä pulma siten, että et koske veteen ollenkaan!”

Pienen pieni poika on hämillään, ”Kuinka se on mahdollista?”

Jään nostaminen tulitikun kanssa s.11

Pienen pieni poika oli iloinen kun oli ratkaissut kaikki ystäviensä antamat tehtävät. Mutta nyt hänellä olikin hieno mahdollisuus tehdä ystävilleen arvoitus. Pienen pieni poika otti käteensä vesipullon ja pisti siihen kolme reikää, kaikki eri korkeudelle. Sitten hän laittoi sormensa reikien päälle ja täytti pullon vedellä. Sitten hän esitti kysymyksen:

”Mistä näistä rei’istä tulee vettä ja mistä ei?”
”Onko kaikki suihkut saman mittaisia?”
”Miksi päädyit tähän ratkaisuun?”

Veden voima s.17

Pojat olivat ällistyneitä, kuinka noin pieni poika pystyi ratkaisemaan kaikki heidän arvoituksensa ja lisäksi keksimään jonkin sellaisen arvoituksen, joita he eivät vielä osanneet. Pienen pojan ystävät huusivat kaikki yhteen ääneen ”Sinä olet oikea nero!”. Pienen pieni poika ja ystävät jatkoivat keksimistään veden parissa. Ehkä kuulemme heistä pian lisää!

Lisätehtävä:

Sitten hän teki vielä yhden tempun. Poika teki vielä kolme reikää pulloon ja paikkasi samalla vanhat reiät teipillä. Tällä kertaa hän teki reiät vierekkäin ja sanoi ”Uskotteko, että voin punoa veden yhdeksi vanaksi?” Pojat eivät tietenkään uskoneet. Mutta poikapa näytti miten tämä onnistuu.

Veden punominen yhteen s.20

 

Muita hyviä tehtäviä:

Jääpala vesilasissa s.9

Mahdoton pilli, veden kuljettaminen pillin avulla s.13

Veden suodattaminen sukan avulla (Vettä, hiekkaa, sukka ja vesilasi)

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: