Olipa kerran noita nimeltä Samuli

Lasten toiveesta pääsiäissadussa seikkailee noita nimeltä Samuli. Osittain saduttamalla tehty pääsiäiskertomus noidasta, joka halusi muistaa myös lapsia pääsiäisenä. 

Luku 1

Myrsky heilutti Savuvuoren puita ja oksat piiskasivat pienen pirtin ikkunoita, joka sijaitsi Savuvuoren juurella. Tässä pirtissä asui yksin kissansa ja luutansa kanssa noita, jonka nimi oli Samuli. Samuli oli pukeutunut parhaimpaan viittaansa, harjannut kissansa karvat kiiltäviksi ja kunnostanut vielä luutansakin viimeisen päälle. Vuoden suurimmat juhlat olivat alkamassa ja ne järjestettiin Kyöpelivuoren päällä sijaitsevalla Kyöpelinvuoren linnassa. Samuli oli valmistautunut hyvin, hän otti myös kolmekymmentä levyä suklaata mukaan, jotka hän halusi antaa Kyöpelivuoren lapsille. Tuvan ovi kolahti kiinni, kun Samuli ystävineen lähti liikkeelle.

Pitkän lentomatkan jälkeen Samuli lähestyi Kyöpelivuorta. Siellä oli valtavasti muita noitia. Noitien räkättävä nauru alkoi raikaa.

 

Häh häh, hih hih,

Kiäh khiäh, häh hää!

Nauraa höröttää

Noitakuoro tää.

Häh häh, hih hih,

Kiäh khiäh, häh hää!

Taivaalla tummalla

liitää noita

luudalla kummalla

Häh häh, hih hih,

Kiäh khiäh, häh hää!

Nyt he juhlii ja syö

on pääsiäisenä

noitien yö.

 

Samuli menee tervehtimään muita noitia, liitäen heidän joukkoonsa uskollinen kissa luudan varrella nuokkuen. Ennen kuin Samuli ehtii kuitenkaan suuta avaamaan, muut noidat äkkäävät mitä herkkua Samuli onkaan ottanut mukaansa.

Suklaata huutaa noidan suu.

Ei voi vastustaa,

annakkos, eikös juu!

Noidat huutaa yhdessä kuorossa, mutta Samuli puistelee päätään.

 

Suklaata huutaa noidan suu.

Ei voi vastustaa,

ANNAKKOS, EIKÖS JUU!

 

Noidat huutavat entistä kovempaa, mutta Samuli puistelee päätään, yrittäen selittää suklaiden oleva Kyöpelivuoren lapsille.

 

SUKLAATA HUUTAA NOIDAN SUU.

EI VOI VASTUSTAA,

ANNAKKOS, EIKÖS JUU!

 

Noidat huutavat suu vaahdoten ja kuola poskella valuen, niin paljon kuin heidän keuhkoistaan lähtee. Samuli pysyy tiukkana ja puistelee päätään. Silloin noidat lähtevät yhdessä tuumiin Samulin perään ja yrittävät varastaa hänen suklaansa. Samuli antaa luudalleen käskyn mennä takaisin Savuvuoren pirtille, niin nopeasti kuin mahdollista.

 

KAASUA, VAUHTIA

ANNA MENNÄ

KIIRELLÄÄN VILKKAALLA

KOTIIN LENNÄ!

 

Samuli huutaa epätoivoisena ja toivoo, että hänen luutansa saa karistettua muut noidat matkasta. Samulin luuta lentää, niin nopeaa kuin pystyy. Samulin uskollinen kissa on laittanut itselleen lentäjän lasit päähän ja hyppää luudan keulaan kuskin paikalle. Hän ohjaa luutaa kohti vuorten välissä kulkevaa solaa. Samuli kirkuu minkä suustaan irti saa ja laittaa kätensä silmien eteen. Samuli tuntee mahan pohjassaan nopeita liikkeitä, kun he menevät nopeasti ylös ja alas, välillä oikealle ja välillä vasemmalle.

 

MAU, MAU, MAU, MAU

MIU, MIU MAU,

MAU MAU, MAU,

MIU, MAU, MAU

 

Uskollinen kissa antaa luudalle ohjeita. Samulia alkaa puistattamaan. Voi ei, lennämmekö taikametsän läpi. Siellähän on vaarallista. Voi rähmän käki. Luuta ampaisee mäntyjen peittelemään taikametsään, jossa voi tavata kaikkia maailman eläimiä.

Perässä olevista noidista vain kolme uskaltautuu ohjaamaan luutansa metsän siimekseen, muiden suklaan nälkä ei ole niin pakottava, että he lentäisivät tuohon kammottavaan ryteikköön.

Luku 2

 

VIUH VIUH VIUH. Kuuluu ääni Samulin korvissa, kun hänen uskollinen kissansa pujottelee taikametsän mäntyjä. Samuli, luuta ja kissa lentävät kolme noitaa perässään ja pyrkivät karistamaan heidät. Takaa kuuluu.

Suklaata suklaata, juu juu

Täyttyy sillä pian noidan suu.

Täytyy ottaa kovemmat otteet käyttöön, kissa miettii. Kissa ohjaa luudan dinosaurusten alueelle metsään. Matkalla he melkein törmäävät lentävään kumiankkaan. Kumiankka alkaa pyöriä ympäriinsä kuin mikäkin väkkyrä noitien mennessä siitä ohitse. Viimeisenä tuleva noita ei enää pysty väistämään ilmassa piruetteja tekevää kumiankkaa vaan törmää siihen.

TÖMPS, HUPS, KHIÄH

KVAAK KVAAK KVAK

KYÖPELI SENTÄÄN

ENÄÄ EN VOI SUKLAAN

PERÄSSÄ LENTÄÄ

Noita huutaa Samulin perään, kun he ovat tömähtäneet taikametsän sammalpeitteelle kumiankan kanssa. Kumiankka katsoo vihaisena noitaa, joka törmäsi häneen ja puhaltaa suustaan saippuakuplia noidan päälle.

ARMOA ARMOA, EI SAIPPUAA

MINNE IHANA LIKA KAIKKOAA

HYI EN KESTÄ TÄTÄ PUHTAUTTA

HAJUNI EI MUISTUTA ENÄÄ UITETTUA SUTTA

Noita itkee kyyneleet silmissään.

 

Kaksi noitaa perässään Samulin kissa ohjaa luudan dinosaurusten valtakuntaan. Kissa ohjaa taitavasti luutaa kohti suurta hahmoa.

MIU MAU MOUUUUR

VOIHAN RÄHMÄN KÄKI. Samuli huudahtaa. Kissa oli juuri sanonut, että meidän pitää hypätä heti kun olemme dinosaurusten kirahvin yläpuolella. Kissa liidättää luudan pitkäkaulaisen Brontosauruksen yläpuolelle ja antaa merkin. He hyppäävät luudalta alas ja laskevat Brontosauruksen niskaa pitkin liukumäen tavoin. Hännän päästä he lentävät suoraan jurakauden sarvikuonon Triceratopsin selkään, joka pillastuu ja lähtee juoksemaan hullun lailla. Kaksi muuta noitaa yrittävät seurata, toinen heistä törmää puuhun, mutta toinen onnistuu ja saa ratsukseen pitkäkyntisen Segnosauruksen.

Segnosaurus juoksee Samulin ja kissan perässä. Näky on huvittava ja tapahtuma muistuttaa ennemminkin jotain hassua peliä, kuin totista karkumatkaa. Samuli yrittää keksiä taikoja, jotka vaikeuttaisivat Segnosauruksen kulkua.

Hiuskis, huiskis

Liuskis, luiskis,

Kämmähtää, kömmähtää,

Nokalleen lisko pian TÖMÄHTÄÄ.

Samuli virpoo taikasauvansa kanssa. Samulin loitsut, eivät vaan koskaan ole onnistuneet aivan parhaalla tavalla. Loitsun lausuttuaan hänen käteensä ilmestyy banaaniterttu. Hmm, hyvää energiaa, Ajattelee Samuli ja alkaa syöttää banaaneja omalle Triceratopsilleen. Samuli kuorii banaanit ja heittää kuoret aina maahan. Kuudennen banaanin kohdalla Samuli on kuitenkin onnistunut heittämään kuoren juuri takana juoksevan hirmuliskon jalan alle, joka heittää noidan kanssa kaikkien aikojen parivoltin jääden maahan makaamaan. Nyt kissa ottaa kyntensä esille ja lätkäisee tassunsa suoraan Triceratopsin takapuoleen. Hirmulisko pillastuu hirmuvauhtiin, melkein äänivallit murtaen. Takana oleva noita katoaa näköpiiristä ja kun Samulin uskollinen kissa tuntee, että he ovat turvassa hän pysäyttää jurakauden taksin keskelle pientä aukiota.

Samuli laita sormet suuhunsa ja viheltää kolme pitkää vihellystä. Silloin hänen luutansa saapuu paikalle, suklaakori kaulassaan. Hän pyytää ystävänsä, kissan ja luudan pieneen kokoukseen.

Voihan rähmän käki,

miten kävi, kaikki sen näki.

Ei tästä oikein hyvä tuu

kun noidilla on tuollainen loppasuu.

Kohta lapsilla on suuri suru

ei suussa ole edes yksi suklaamuru.

Samuli vaikeroi ystävilleen. Kissa raaputtaa omaa ja luudan päätä, kun he yrittävät miettiä ratkaisua.

MIU, MIU… MOUR.

Kissa ehdottaa, mutta ei sittenkään.

VIUH VOUH VIUH… VHUUH

Luuta ehdottaa, mutta ei sittenkään.

Olisiko jospa niin… nääh.

Samuli ehdottaa, mutta ei sittenkään.

VIUH.

Kissan ja Samulin silmiin tulee kirkas valo. Luuta on juuri löytänyt ratkaisun, vaikka ei itse sitä näytä vielä hoksanneenkaan.

Siinä se,

hyvä me

Luomme otuksen karmean

Suuren, vihaisen, hirveän.

Samuli vielä miettii mitä taikaan tarvitsee. Jotain aineksia häneltä löytyy jo kotoa, mutta joitain ainesosia hän tarvitsee taikametsästä mukaan.

Meidän pitää kärpänen napata ja

rupikonnan kieltä rapata.

Ja sitten ette muuten arvaa

Tarvitaan nimittäin myös jättiläisen karvaa.

Sitten pitää alkaa jumppaamaan

mörkökin pitäisi saada humppaamaan.

Kolmikko sopii, että uskollinen kissa, viekkaana ja nopeana, nappaa kärpäset ja rupikonnan. Luuta lentotaitoisena pystyy hiipimään jättiläisen luokse ja hakemaan karvat. Samuli puolestaan luottaa noitien diskoilloissa oppimiinsa tanssitaitoihin ja lupaa lähteä mörköä tanssittamaan. Ystävykset sopivat, että tunnin kuluttua näemme tässä samassa paikassa ja lähtevät kaikki kävelemään eri suuntiin.

Luku 3

Samuli hiippailee kohti metsän pimeää osaa. Hän tietää, että hänen ystävänsä selvittävät tehtävät helposti ja löytävät tarvittavat ainekset. Samuli liikkui hiiren hiljaa, kierteli mäntyjä lähes pilkkopimeässä metsässä, välillä törmäten puiden runkoon ja pyllähtäen maahan. Reippaasti hän kuitenkin nousi aina ylös ja jatkoi matkaansa. Sitten hän törmää johonkin karvaiseen, josta pääsee ilkeä murahdus.

Mitä siinä siinä äriset

Turhaan minulle muriset

Minä olen täällä sinun iloksi

muutan pimeyden diskovaloksi.

Samuli pukahti mörölle ja alkoi tanssimaan. Samuli teki kaikki liikkeet mitä Kyöpelivuoren diskossa oli koskaan oppinut. Hän vispasi jalkaa, teki sukellusliikkeitä, täytti ostoskorin ja pyöri päällään. Mörkö katseli ihmeissään tätä pitkäpipoista oudon näköistä hyypiötä, joka alkoi tehdä mitä kummallisimpia pyörähdyksiä sammalpeitteen päällä. Mörkö ei tajunnut yhtään ja Samuli alkoi turhautua tilanteesta. Ehkä pitää kokeilla jotain muuta, mitenhän se laulu menikään, Samuli mietti. Samulilla oli aina ollut hirveän huono muisti, mutta hän yritti silti.

Mörökölli se lähti hiipiin, tippan tappan rallal lei

Mörökölli se rakensi tiipiin, tippan tappan rallal lei.

Silloin mörkö kaatui maahan selälleen ja alkoi nauraa hullun lailla. Mörkö piti vatsaansa eikä voinut lopettaa nauruaan. Kun mörkö oli nauranut kymmenen minuuttia ilman taukoa, sen täytyi lopettaa, koska oli aivan läkähdyksissä. Samuli mietti, että toimihan tämä näinkin. Hän otti taskustaan pienen rasian, kiipesi mörön päälle joka makasi edelleen sammalpeitteen päällä, ja nappasi purkkiin pienen hikipisaran mörön otsalta. Samuli kumarsi kiitokseksi ja mörkö ei ollut vieläkään saanut pyyhittyä virnettään kasvoiltaan vaan naurahti vielä muutaman kerran ja jäi makaamaan paikalleen.

Samuli palasi aukiolle, jossa hänen ystävänsä jo odottivatkin. Kaikki olivat saaneet oman osuutensa tehtyä ja nyt oli aika palata Savuvuoren pirtille luomaan kaikkien aikojen hirviö. Samuli hyppäsi luudan selkään ja uskollinen kissa hyppäsi luudan varrelle.

Nyt sinun ei tarvitse enää kukkua

Olit loistava, sinä voit loppupäivän nukkua.

Samuli sanoi kissalleen, joka nukahti kuin taikaiskusta. Luuta lähti liikkeelle, lensi nopeasti kohti tummaa tähtitaivasta, pois taikametsästä, kohti ihanaa ja turvallista Savuvuoren pirttiä.

Luku 4

 

Savuvuoren pirtin ovi kävi. He olivat saapuneet perille. Samuli otti isoimman kattilansa nurkasta ja alkoi heti valmistaa taikalientä. Hän laittaa padan tulille ja padan puolilleen suovettä. Sitten Samuli alkaa tehdä taikalientä. Uskollinen kissa on herännyt ja tullut katsomaan Samulin taikomista.

Kärpäsen siipiä

Rupikonnan sylkeä

Mörön hikeä

ja ehkä vähän jättiläisen karvaa

Vielä hämähäkin seittiä

Rotan myrkkyä

varpaan kynsiä

Mikä siitä tulee?

Ette koskaan arvaa

Samuli lisäsi kaikki ainesosat pataan ja jatkaa loitsua.

Padasta nousee

kammottava otus

Sillä on valtavat korvat

ja valtavat jalat

Se liikkuu pomppien ja hyppien

Tuohista koria

kädessään kantaen

MUTTA SIIS HETKINEN!

Tämähän on pupu suloinen.

Samuli on laittanut kätensä pataan ja nostanut sieltä valkoisen pupun korvistaan. Samulin uskollinen kissa on painanut tassunsa kasvojensa eteen. Aina nämä menee pieleen, kissa miettii. Voihan rähmän käki, sanoo Samuli. Eihän tämä noitia pelota yhtään. Miten ihmeessä tämä suloinen pupu nyt noitia pelottaisi. Pupu irrottautuu Samulin kädestä ja katoaa. Mihin se otus nyt meni? Samuli lähtee kissan kanssa etsimään pupua, mutta joka paikkaan mihin he katsovat, löytyy vain yksi palanen suklaata. Pupua ei näy missään, mutta ehkä tässä on ideaa.

Samuli etsii kissansa ja luutansa kanssa jokaisen nurkan ja kolkan, jotta he löytäisivät kaikki kolmenkymmenen levyn suklaapalaset, jotka pupu on jo ehtinyt piilottaa. Tuntien kuluttua he ovat kääntäneet kaikki nurkat näkemättä pupua missään, mutta he ovat löytäneet kaikki suklaat. Samuli menee uudelleen patansa luokse ja nakkaa sinne löytämänsä herkut.

Hipsis hopsis,

kimpsis kampsis

Pupu korin kanssa lampsis

Liirum laarum

Sikin sokin

kulkee jänö, kanssa korin

Naamion herkut saa

silloin niitä ei osaa varastaa

Palloja, raitoja

Sinisiä, punaisia

Viivoja viekeitä

Kuoressa kauniissa

Somistaa, komistaa

Aarretta makeaa koristaa.

Samuli nostaa padasta yksi kerrallaan kauniita munia, jotka ovat koristeltu mitä hienoimmin tavoin. Samuli selittää kissalleen ja luudalleen, että pupu voi viedä munat Kyöpelivuoren lapsille, ilman että noidat kiinnittävät siihen huomiota. Vaikka noidat jonkin herkun löytäisivätkin, eivät he kiinnittäisi siihen huomiota, koska kauniisti koristellut kananmunat eivät heitä kiinnosta.

Samuli asettelee munat kauniisti koriin, laittaa korin eteiseen ja laittaa siihen viestin.

Kyöpelivuoren lapsille:

Piiloon täytyy aarteet laittaa

Muuten ne jokaisen suuta maittaa

Vain kiltit munia löytää voi

Tuhman piilossa majailee vain koi

Samuli sanoo ja jää odottamaan kissan ja luudan kanssa, että pupu tulisi hakemaan koria. He yrittävät kutsua ja huudella pupua, mutta pupua ei näy. Aikansa huudeltuaan he luovuttavat. Voihan rähmän käki. Tuumaa Samuli ja hieraisee silmiään.

On ollut ihan kamala päivä.

Ei sureta nyt.

Huomenna on ehkä parempi päivä.

Nukkumaan nyt.

Samuli tuumaa kaveruksille ja he kömpivät yhdessä pirtin perällä sijaitsevaan puiseen sänkyyn nukkumaan.

ZZZ ZZZ ZZZ, KROOH PYYH. Kolmikko nukkuusikeässä unessa.

UH, huokaa Samuli ja herää aamuun kissan hypätessä Samulin mahan päälle.

MAUUUU MAUUU

MITÄ, POISSA, ONKO TOSI. Samuli huudahtaa hymyillen. Hän hyppää ylös ja juoksee eteiseen. Totta se on, kori on hävinnyt. Ehkä lapset saavat kuin saavatkin tänä pääsiäisenä suunsa makeaksi herkullisesta suklaasta, miettii Samuli iloissaan.

 

Ja näin kävi. Lapset saivat herkkunsa ja tämän jälkeen kaikki kiltit lapset ovat voineet löytää kauniita suklaamunia aina pääsiäisen aikaan.

 

 

On pikku pupu kumma
Ei näy siitä edes varjo tumma
Munia korissaan se kantaa
Haluaa niitä lapsille antaa
Munat kaikki piiloon lykkää
Kyllä lapset seikkailuista tykkää
Pupu käy meillä aina täällä
Pääsiäisenä säällä kuin säällä
Vieläpä noitien kanssa samaan aikaan
Alanpa siis uskoa pääsiäisen taikaan

Kirjoittanut kaikkineen virheineen Samppa

Hyvää pääsiäistä!

 

 

 

 

 

Mainokset
Avainsanat: , , , ,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: