Some päiväkodissa

Voiko päiväkoti toiminnassaan käyttää sosiaalisen media palveluita kuten facebookkia, instagramia, whatsappia jne.? Mikä merkkaa?

Itse oivalsin asian twitterissä käydyssä keskustelussa.

Varhaiskasvatuksen asiakastiedot ovat sosiaalihuoltolain alaista, joten säännöt salassapitoon ovat erityisen tiukat. Tästä näkökulmasta tulee lähteä arvioimaan some-kanavien käyttöönottoa.

Avoimet some-kanavat ovat sallittuja, koska niihin voi päästä kuka tahansa. Niihinkin kannattaa kuitenkin laatia tarkasti säännöt, kuinka somessa voidaan käyttäytyä. Suljetut ryhmät eivät puolestaan ole mahdollisia. Vaikka ryhmän jäsenet eivät olisikaan muiden näkyvillä, niin heti ensimmäisestä tykkäyksestä tai kommentista henkilö ilmaisee asiakkuutensa. Lisäksi tästä jäljestä on helppoa lähteä hakemaan asiakkaasta lisätietoa, mahdollisesti myös kuvat lapsista. Asiakkaas ei siis saa paljastua some-kanavan kautta. Sama ongelma tulee esimerkiksi whatsappsin käytössä. Ryhmän jäsenten numerot ovat kaikkien saatavilla, joiden avulla henkilöllisyys voidaan selvittää. Ryhmäviesteissä voi piillä myös sama ominaisuus. Itse huomasin sen vahingossa kun laitoin joulutoivotukseni kavereille. Luulin, että viesti meni yksityisesti kaikille, mutta yksi ystävistäni olikin saanut joulutoivotuksen ketjua pitkin perille myös kaikille minun kavereilleni. Whatsapp sopii päiväkodin sisäiseen tiedottamiseen ja henkilökunnan käyttöön, mutta ei asiakkaiden väliseen yhteydenpitoon.

Sosiaalisen median käyttämistä tulee miettiä harkiten. Yleiset kanavat ovat sallittuja, suljetut eivät. Käyttäyessä somea miettikää:

  • Onko asiakkuuden salassapito turvattu (rajaaminen on aina ongelmallista)
  • Mitä somessa voi julkaista (Mitä tietoa ns. avoimessa kanavassa päiväkodin sivulla voi jakaa: yleisiä asioita, toiminnasta kertomista.)
  • Somen pelisäännöt
  • Mitkä tekijät suojaavat asiakkuuden (tärkeää sopia selvät säännöt sivujen toiminnasta)
  • Päiväkodin sivuilla olevista kuvista lapsia ei saa tunnistaa ja kuvaamiseen pitää olla aina lupa huoltajalta.
  • Jokainen vastaa omista mielipiteistään, myös asiakkaat.

   

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: